ELS DOTZE CASTELLS


ELS DOTZE CASTELLS(1)

Del conjunt dels dotze castells amb els quals comptava l’antic terme de Llers els anem trobant esmentats a través dels segles.

El Castell de Llers i el Castell de l’Hortal les primeres Referències apareixen al segle XI. Al segle XII en trobem tres més, el Castell de Montmarí, el de Torrent i el de Molins. El segle següent, el XIII trobarem esmentat el Desgüell però no serà fins al segle XIV que trobarem un enregistrament del conjunt dels dotze castells, sis d’ells sense notícies anteriors.

 


Relació de les fortificacions:

  • El Castell de Llers: Les seves ruïnes estan situades a la part més alta de la vila, sobresurt la forta torre de l’homenatge amb murs de tres metres de gruix. Alguns fragments de mur de la seva construcció són d’època romana i visigòtica.

  • El Castell de l’Hortal: Situat al nord-est de la vila i prop de la font que porta el mateix nom, en ruïnes i a dia d’avui queda una torre arruïnada i un fragment de mur. Propietari de Jordi Aixelit. Era propietari del mateix per successió o per compra dels castells de Bellver, de Cabrera i de Destorrent, els quals va cedir a l’Hospital de la Vila de Llers per no tenir successió.

    Restes del Castell de l'Hortal. M. Vergés.

    Reste de la torre del Castell de l'Hortal. M Vergés.



  • El Castell Desvinyol: Estava emplaçat al nord-oest de Llers, sembla ser que estava situat a l’entorn del Camí dels Enamorats, les seves restes es deurien aprofitar per bastir les parets del camps dels voltants. Era propietat dels senyors de Gralla i Desplà i també de Rexacó, entre d’altres.

  • El Castell de Serraí : Les poques restes d’aquest castell es troben a La Vall, davant del Mas de la Pujada, hi destaca una forta paret amb un escut del segle XVIII, la resta de l’edifici es redueix a fonaments. Els senyors d’aquest castell portaven el mateix nom que el castell.

    Restes de mur amb l'escut del Castell de Serraí. M Vergés.

  • El Castell Desgüell : A les cases més elevades del veïnat de la Vall hi queden algunes parets d’aquest castell.

  • Castell Destorrent: Abans Castell d’en Roig, conegut per Destorrent per ser el títol que ostentaven els senyors. Situat entre dues fonts anomenades del Pouett i d’en Jordi Aixelit.

  • Castell de Bellver: Construït molt a prop de l’església parroquial de Biure. En va ser senyor el cavaller conegut com Arnald de Biure.

  • Castell de Cabrera: Immediat al Castell de Bellver, el seu senyor era Arnald de Cabrera.

Aquests tres últims castells defensaven la part sud de la vila, de la qual sembla ser que estaven molt a prop.

  • Castell de Molins: Les restes d’aquest conjunt, situada prop del caseriu de Pont de Molins, representen la planta de la seva església romànica, així com alguns vestigis de la torre i fragments de la muralla amb algun merlet. A principis de l’any 1200 el senyor del castell es deia Molints Llorens i, sembla ser, que era veí del veïnat.

Restes de la torre del castell de Molins. M. Vergés


  • Castell dels Gorgs:  Situat en un marge prop del torrent que va de La Pujada a la Muga, tot el que queda d’aquesta fortificació és una cantonada. Els senyors daquest castell eren feudetaris del senyor del Castell de Llers, lany 1300 el feudatari del castell era Pere de Casnatalló, cavaller dels Gorgs.


    Restes del Castell dels Gorgs. M Vergés.

  • Castell de Montmarí: Dins el terme municipal de Llers però situat entre Pont de Molins i les Escaules. La planta és difícilment perceptible però els murs més alts que queden de peu tenen uns dos metres d’alçària. Els senyors d’aquest castell eren els Casnatalló de Monharí.

    Restes de mur del castell de Montmarí. M Vergés.

  • Castell de Les Escaules: Sobre el pujol que domina el poble de les Escaules, es troba aquest castell amb una muralla ruïnosa, però amb una esvelta torre de l’homenatge, la més ben conservada d’entre totes els castells que ens han ocupat. Els senyors d’aquest castell eren els vescomptes de Rocabertí.

 

Restes del Castell de les Escaules. M Vergés

Vistes des del Castell de les Escaules. M Vergés.



El Castell de les Escaules. M. Vergés.

 

 (1) Bibliograifa: 

Gregori PALLISSER (1730), Llibre de racionaris de la vila del castell de Llers, còpia de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà.

Entrades populars d'aquest blog

EL CASTELL DE LLERS

EL COMPTE ESTRUCH