EL COMPTE ESTRUCH

LLEGENDES

Les llegendes són un element molt singular de la cultura catalana. La historia del Compte Estruch és, sens dubte, una de les més fantàstiques del nostre territori. Parlem del primer vampir europeu que morí i visqué al castell de Llers 

Hi ha moltes versions de la història però sexplica que després de batallar lany 1212 a Navas de Tolosa, Pere el Catòlic li oferí al compte Estruch el Castell de Llers i les seves terres. Ell accedí, però després de la guerra, alguna cosa havia canviat en ell, shavia transformat en un personatge obscur i misteriós.

Va ser des daquell moment que el compte Estruch va exercir el seu poder sense pietat a la Vila de Llers, fins al punt de cremar  una dona acusada de bruixeria, qui abans de morir li va llençar una maledicció. Abans de ser calcinada va sentenciar que el compte, un cop morís, no tindria descans, que sortiria de la tomba i que tornaria cap al món dels vius. I així fou.

No se sap de quina manera va morir el comte Estruch, el que si se sap és que el conjur es va complir i que poc després de la seva mort, el compte va reaparèixer al poble de Llers on va assassinar diversos veïns per beuren la seva sang. Altres veus diuen que conqueria dones i les deixava embarassades, però les criatures morien al poc temps de néixer.

Finalment, una vella monja el va salvar exorcitant-lo i li va donar el descans etern.

Com tota llegenda, no se sap  si és certa. El que sí que és cert és que el personatge històric del compte Estruch sempre ha anat lligat del castell de Llers.  

Entrades populars d'aquest blog

EL CASTELL DE LLERS

ELS DOTZE CASTELLS